The Sweet 17

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 10, 2009

emak saya


happy mothers' day to all mums especially to emak sy.

ok. memang emak xakan baca blog sy lah. PEACE!! sy tah
u.

emak sy seorang guru berumur 53 tahun. waktu sy kecil2 dulu, emak masih belajar di UPM. bila sy sudah besar, emak sy adalah cikgu yg sangat berdedikasi.

walaupun beliau bekerja, beliau sangat rajin memasak
. beliau sangat mementingkan makanan yg sihat. tapi, kalau bab masakan santan2, selalu pulak tu masak. maksud sy, beliau selalu memberi ancaman berbunyi "xmakan sayur nanti muka jerawat". [tapi sy makan sayur pun muka jerawat jugak. haih]

depan: Munir, Naima, Ida [over tau], Along
duduk dekat sofa: Emak, Angah, Belle, Bang It.

depan: Munir, Belle, Ida
duduk di kerusi: Maklong, Naima, Emak, Ayah, Kaklong Ina


* * * * *

minggu lepas, emak comel sy baru beli periuk magic. periuk macam non-stick pan, tapi bentuk empat segi, ada penutup. emak sangat excited sebab benda itu sungguh ajaib. boleh buat gulai, buat rendang, memanggang, buat kek, buat pizza, kukus kuih koci fevret beliau, dan etcetera etcetera. beliau mempromosikan periuk tersebut sebaik saja sy pulang ke rumah. beliau cakap:

"piuk ni kalau bakar ikan tak karsinogenik",
"piuk ni kalau masak sayur vitamin xilang",
"pakai piuk ni xpayah pakai minyak banyak",
"piuk mejik ni kalau masak gulai xsampai 10 minit dah siap",
"buek pizza guno piuk ni pun buleh".

haaaa. apo lai mak? actually kan, betullah tu periuk tersebut sangat magic tahu. masa birthday adam hari tu, beliau sudah beli bahan2 untuk buat kek nak test buat kek guna periuk tersebut. tapi along sudah pun bawak balik 2 bijik kek. so, projek kek tersebut was postponed lah.

emak digelar nenek glamour di sekolah beliau. tapi beliau memang pun lah kot gila glamour sikit, sebab bila adam lahir, beliau xmahu dipanggil nenek. beliau terus memberikan noun "Nenda" kepada diri sendiri dan "Tokdedi" kepada ayah. oklah. xapa emak. emak masih comel.

emak comel sy bukanlah kaki shopping ye. tapi, kalau cuti2 sekolah, pergi shopping dekat Mahkota Parade atau MidValley, beliau mesti akan beli kasut dan handbag. tapi xpernah pun pergi bershopping benda lain. xtahu kenapakah. lagi satu, minggu lepas, sewaktu emak meneman sy ke kedai komputer, beliau membeli pendrive. sy xtahu kenapakah emak perlukan pendrive sampai 3 bijik, tapi beliau xmahu even meng-switch-on komputer di rumah. semua kerjanya akan dibuat oleh ayah, Belle atau pun sy. [xapalah, emak lagi penat memasak untuk kami & membuat kerja rumah, kan?]

aih. sudah panjang menjela nampaknya. akhir kata, sy rasa sangat loser tanpa emak. sy sangat bertuah sebab emak sy adalah Puan Halimah bt Ahmad. [eceh, touching touching ;)]

Selamat Hari Ibu emak,
maklong pun, along pun lah.
and extra sikit: happy birthday to along [yesterday was her birthday].

wink wink ~.^

8 comments:

fee_da_fid said...

waahhh...nenda yg sgt glamer la...bersama periuk ajaib beliau. nnt buat kek bwk la kt ktrg...hehe

nueeunlimited said...

piuk 2 pki karen eh??hehe..msk kari pon leh o lam piuk tuh.hehe...

iovantgarde said...

nape muke ko lebih kurang nak same ngn muke nenek glamour tesebut??hehe

idatazira said...

fida:
eheh.
nak ke?
jauh plak nk anta kek nye kan..
anda berangan sajelah, okeh?
;p

kaklong:
bukan.
pakai gas.
aah, nak masak apo?
masak lomang pun buleh.
bakar satay pun buleh.
hohoho.
kan dah cakap, mejik.

alang:
soalan anda ni xmencabar lah.
mestilah sebab kromosom sy mengandungi kod2 yg sama dengan beliau.
itula pasal jd mcm sama.
kate blaja bio duluuuu.
kecewa cikgu razib ni.
jgnla asik igt kt cikgu isa je.

hohooh. pandai jugak aku membebel kan? ;p

adamafnan said...

ohoho..omak yg slow n steady..

psstt..nak adiah..

mikichann said...

cik ida..
terasa juge mau bli adiah piuk dkt bonda.. opss..
tp.. bonda sy udah agk tdk mau memasak.. tp kalo xde org.. beliau masih akan memasak..

jd.. sy akan beli(dh bli sbnrnye) bnda laen untk beliau..

nnt cite lam blog sy lak..

idatazira said...

along:
wohoho.
gebon skali. ;p

ehhe.
nak adiah mintak xcover2.

miki:
hoho.
update2.
semua org kena tahu psl ibu masing2.
hehe

bongek de' villa said...

nenda tak glemer pun lah...
tapi agak royal classic sikit..

tp "tokdedi" itu glemer lah!
sbb pnah tgk drama tv3 org kaya2 yg tidak mahu cucunye memanggil nye datuk,atuk atau pape lah...

"tokdedi" jugak yg glemer kunon nye!

idatazira.blogspot.com


I made this widget at MyFlashFetish.com.