The Sweet 17

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 31, 2011

New Year Wishes

Assalamualaikum.

The last day of 2011 and everyone keeps wishing Happy New Year all the way.

Talked to the fiance until late night yesterday and it's a relief to find that I have a true love. [Ecece]

Too many things happen this year, and I hope and pray that 2012 will be a better year. Hopefully I'm adult enough to handle my life afterwards.

I keep on worrying about my unfinished thesis though I have a new addiction - The Vampire Diaries s3. Apekehal entah. That's why I consider I'm not mature enough to be a worker, a wife and a mother.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz adulthood makes me sleepy sometimes.

Even for bathing, I still have to force myself to do it. OK. Proven I'm not a woman yet.

Happy new year, by the way.
It's not fate all the time, you have to work for it and make it turns miracle! Allah will always be with you.

Sekian ucapan tahun baru ustazah. Esok dah new year, jangan malas mandi.

AIM HIGH!

wink wink ~.^

Friday, December 30, 2011

Aim High!

Assalamualaikum.

I've finished watching Merlin S4 this morning. It was my craving last night, but I was exhausted by that time.

I also had my very first meeting with TQI Tuition Home Center. Fair enough, I have to gain spirit to teach biology and chemistry.

And with that, it needs me to have a proper planning of my life. This is where I have lost today when I start to think of it.

Btw, my motto for 2012 is 'Aim High!', sounds great and I hope I will be great.

Till then.

wink wink ~.^

Tuesday, December 27, 2011

Ow Scarlie Accident

Assalamualaikum peeeeeeeeps.

Had an accident this morning at Jalan Tun Razak. Scarlie telah cedera dilanggar motor. Scarlie berhenti secara emergency sebab sebuah kereta gedabak bernombor pendaftaran Thailand menghimpit dari kanan. Perlanggaran melibatkan dua buah motosikal. Encik motosikal#1 telah tergolek di jalan raya selepas terlanggar Scarlie. Encik motosikal#2 tak tergolek, tapi terlanggar motosikal#1. Scarlie dan pemandunya yang bengang berhenti tepi jalan, first time tekan signal emergency! [Historical heh] Tapi hanya encik motosikal#2 yang berhenti, encik motosikal#1 bingkas bangun dan cabut saja.

Kecewa dengan tindakan tersebut, tapi apakan daya. Encik motosikal#2 cakap, nak buat cemana.

Sobs. She looks ugly :'(

Anyways, it's a history. Belum pergi workshop pun. Plan nak basuh Scarlie petang ni pun terus kensel je.

Wuaaa duit lagiiiiiiiiiiiiiiiii

Saturday, December 24, 2011

Call It A Diary

Dear diary.

Yesterday was awesome. I spent my day with you-know-who.

Bersarapan secara berkeluarga dengan bakal mertua. Macam dah takda kerja lain budak ni. Tapi apakan daya, saya takleh menolak lagi. Sebab saya memang lapar. Kehkehkeh.

Had some chit-chat with Uncle. Selain itu, the fiance presented his proposal to have Christmas eve dinner at Allson. Ok. You might ask, "kejadahnya nak Christmas eve" bukan?. Fact is, the fiance has passion in foods. Terlalu. Lepas tengok AFC Next Celebrity Chef, perangai semakin menjadi-jadi. He told that his family dinner on Christmas eve last year was marvelous, boleh makan turkey. Sebab tu tahun ni nak lagi. Uncle dengan Aunty punya respon macam biasa, buat-buat tak faham. Ha ha.

Then, we went to Klinik Kesihatan Ampangan for HIV test. You know what, KKM now has launched a new program. Haku berharap dapat finger prick saja. Harapan lebur. Banyak soal siasat yang dilakukan, siap tanya saya buat breast self examination ke tidak. [Terus cakap buat, sebab takut kang di cek nye haku, haru :p] Lepas tu siap tanya adakah saya bercadang nak mengandung cepat-cepat atau lambat-lambat. Pastu terus mensiput. Rupa-rupanya saya taktau lah jawapan kepada soalan itu, considering the HbE trait I have. Hmm. Tapi dengan tak jujur, saya cakap "ye, saya rasa macam biasa je, taknak plan". Disebabkan itu, teruslah disuruh buat blood and urine test, dan terus melakukan pre-pregnancy screening ke atas saya. Encik pengambil darah boleh tanya, "adik ni kecik je, mengandung eh?". Ok. Muka toyer habis, cakap ye je, malas gua nak layan.

Very well, the Hb level is now improving from 11.5 mg/dL (selalunya) to 12.4 mg/dL. Yippiyaaay! Gembira dengan aras Hb yang cemerlang tersebut dan terus buat kesimpulan yang Fitnesse Cereal memberikan kesan positif terhadap hemoglobin saya. Oh ya, untuk pengetahuan, sumber protein saya yang paling kerap ialah ikan, sebab itu saya mendakwa Fitnesse tu yang berkesan. Hehe.

Back then, when they ask more questions, maka terpaksa serah diri pasal thalassemia tu. Oleh itu, kami telah dipanggil oleh doktor. So kenalah dengar bebelan doktor. Lepas tu siap nak bagi appointment pulak tu untuk berjumpa pakar. Kehkehkeh. Saidamunira malas nak layan, dah tau dah dia nak cakap apa, so dia nak buat apa? Nak suggest kami takyah kahwin? Forget it.

Dalam pada itu, the fiance sempat minta belas kasihan doktor supaya memberikan beliau ubat untuk tinea kat kuku dia. And he got it, semua sekali termasuk dalam kos RM1. Sangat bagus ye klinik kerajaan. Hehe.

Lepas tu pergi pula ke Pejabat Agama Daerah Seremban, ambil borang pendaftaran perkahwinan. Rasa tak sabar pula nak isi :p. Then we went to Kedai Jaya, makan chicken chop dan fish chop. Dalam pada itu, the fiance yang sibuk nak diet. Tetapi saya tak beri kerjasama sebab saya order nasi goreng jugak akhirnya. Pastu the fiance lah kena bantu habiskan. Hihi.

Lepas lunch, balik rumah the fiance, I requested to drop me at any shopping mall. Tapi dia taknak, dia memaksa saya meneman Mama beliau kat rumah sebab Uncle stay kat Pilah the whole day. Fine baby fine. Oleh itu, saya terpaksa menempel di rumah beliau sementara beliau pergi solat Jumaat. Sementara itu, di rumah, Aunty telah membuat kelas memasak untuk saya. Kehkehkeh. Menu ialah ikan bilis petai dengan gulai telur itik. Kelas berjalan lancar btw. Maka, lepas the fiance balik dari masjid, we had lunch. AGAIN. yuhu.

Selepas makan, the fiance yang memang 'his body doesn't feel so delicious' sejak semalam telah tidur. Lama dia tidur. Saya pun discuss dengan Aunty tentang wedding preps. [So touched, ouch :p] Then, Aunty woke him up. Eh serius susah you nak kejutkan bayi sedang tidur. Sebagai tunang, saya hanya mampu menahan geram. Aunty kejutkan dia penuh kasih sayang. Kalau saya, tak larat nak buat camtu, nak je ambik spray.

Beliau pun didiagnos demam. Aunty pun suruh dia pergi farmasi. Tapi saya cakap sebelum pergi farmasi kena temankan saya tempah baju nikah dulu. I was the driver. Hehe.

Begitulah kisah. Tapi tak habis lagi. Budak demam tu teringin pulak nak makan pisang goreng. Kenalah beli. Lepas tu dekat rumah, Aunty buat cekodok pula. Makanlah lagi. And oh, another thing, Aunty found this baby cat depan rumah dia, ada orang buang.

Oleh yang demikian, the fiance yang demam berasa sedih melihat kucing ini. Lantas mensuruh saya menjadi driver lagi pergi beli junior cat food.


Lepas tu dia pun feed the baby cat.

Selepas Maghrib, Uncle call dari Pilah. Tengoklah budak demam ni borak dengan papa dia. Macam bayi. Masa ni dia tengah cakap pasal makan turkey Christmas eve lagi.

Saya pun pulang ke rumah meninggalkan bayi demam itu. Pagi ini bila saya call tanya nak makan turkey tak, dia cakap taknak sebab tak larat. Hehe. Kasihan kat bayi demam tu.

Diary ends.

wink wink ~.^

Wednesday, December 21, 2011

Monday. Eh bukan harini Wednesday!

Assalamualaikum.

Pagi tadi semasa memandu, saya telah menangkap gambar penunggang motor yang pelik. Kedua-dua penunggang dan pembonceng mempunyai helmet, tapi dia pegang je. Perbuatan ini sangat menggambarkan tahap pemikiran yang rendah.

See. Very low IQ, indeed.

Very well, I have nothing much to say. I just hope that Malaysian will be civilized. Bukan susah pun nak pakai helmet tu, lainlah kalau takde helmet.

And oh, I miss this girl actually:-

Nama dia Nurul Huda Razalli.

Memandangkan persiapan perkahwinan sedang berjalan, maka saya asyik teringat yang Udeq mendakwa saya mungkin tidak merindui beliau lagi selepas bulan Mac nanti. We'll see. Selalu terfikir. Sekarang tengah rindu dekat Udeq dan Hasnan T___T , dah lama tak tengok wayang.

Counting days, bukan nak kahwin, nak submit tesis!!! - tapi tak siap :p

wink wink ~.^

Monday, December 19, 2011

Johore Weekend

Assalamualaikum.

Last weekend was so hectic. Oh ye. Bunyi hectic macam poyo pula. Padahal sangat menikmati hujung minggu tersebut, dengan ucapan saya sayang tunang saya secara banyak sangat. A lot. :D Weeeeeeee.

It was a Milo Camp weekend again. Kali ini Milo Camp diadakan di Felda Adela, Kota Tinggi, Johor. Sepatutnya dua orang nutritionist diperlukan untuk setiap venue. Tapi sebab the three other girls cannot make it, I recruit another nutritionist, iaitu Muhammad Izzat. Huahuahua, berciri suka hati di situ. Siap mintak extra room, sebab nutritionist kali ini berlainan jantina. Turut merupakan bakal suami, bukan suami, so takleh share bilik.

Ikutkan kena naik BMW Boon Kwang. Tapi kalau naik dengan Boon Kwang macam kanak-kanak sekolah pula. Lagi pun kawan-kawan kahwin di sana sini, oleh yang demikian perlu beri kerjasama. Maka, saya dan nutritionist lagi seorang itu [ehem] bergerak ke Johor pukul 2.30 petang.

Ikut PLUS highway keluar Senai, then follow Senai-Desaru Highway. Lalu dekat Johor Premium Outlet, nampak mengujakan. So plan eksaited gila nak membeli belah otw balik nanti. Lepas tu lalu pulak satu jambatan apa entah, tapi tinggi. Dengan tak semena-mena jadi pasangan jakun. "Wuaaaa lagi tinggi dari Jambatan Putrajaya wuuaaa ada big ship sayang big ship, wuaaa air laut dia biru la, takde pencemaran" kata kami.


Lepas dah sampai, rupanya hotel dekat dengan Bandar Penawar dan Pantai Peranginan Desaru. Sampai kat sana dah pukul 6.30 pm. Terus dinner makan sate ayam dengan roti canai. Oh ya, saidamunira demam dari hari Rabu, sampai Sabtu demam on-off. The fiance yang concern tersebut asyik-asyik suruh makan ubat. :D Hihi.

Pada malam kejadian, lepas check in, kami berhubung guna handphone jugak walaupun bilik depan-depan je pintu. Sebab dah makan ubat, saya terus tidur lepas mandi. Kesian the fiance, dia bosan tahap satria baja hitam, dia ajak saya jalan-jalan makan angin, tapi ajakan tak berbalas. Tapi dia pergi jugak jalan-jalan dengan sweetheart#2 dia [kereta]. Sambil tu mengadu nak tengok bola, selain takleh tidur. Sangat kasihan bukan? Hee. I feel my body doesn't feel so delicious [Saya rasa tak sedap badan :p]. Kehkehkeh. I am so sorry, honey.


Okay, back then Milo Camp went well with this new nutritionist. :D Gambar tak ada, belum transfer daripada phone beliau.

Got the cheque and we departed from Felda Adela at 12 pm. Maka kami singgah dekat Johor Premium Outlets (JPO). Rasa macam pelancong tau. Heheh. JPO ada macam-macam kedai best, jeans Levi's orang beli sampai dah takda seluar kat atas rack dia tu, mana tidak, jeans harga RM99 je. Kasut Nike pulak main display terus dari kotak je, macam gudang. Tapi, memang rasa suffer pergi situ sebab tengah lapar. Kedai makan takda yang best. Pastu orang ramai sangattttttttttttttttttttttttttttttttttttt sampai rasa menyampah dah nak jalan. Nak shopping pun takda mood. At last, bila nak balik, hujan turun dengan meriah. Tak tahan lapar, nak balik juga, terus berlari mendapatkan kereta. Hasil: Basah Lembap Demam Kembali. Hihi.


JPO: Jangan Pergi Oi. Haha ramai sangat manusia, tak larat nak beli belah camni, rasa nak termuntah je tengok ramai sangat.

Otw back, tunang yang comel tu mengantuk sangat, oleh itu beliau pun tidur dekat hentian Simpang Renggam. Dia cakap nak tidur kejap. Tahap kejap beliau bersamaan 1 jam. Saya pun menunggu beliau tidur selama sejam, tanpa tidur pun. Hujan lebat. Sejuk, blocked nose, macam-macam masalah. So, saya pun buat lukisan dekat tingkap kereta kesayangan beliau. Bila dia bangun, dia membuat muka kecewa sebab kereta dia kena conteng. Kekeke.

Hujan sepanjang jalan. Accident melambak. Plan nak singgah Melaka tak jadi sebab dah lewat. Makan kat RNR je, berhenti banyak kali betul, dekat RNR Ayer Keroh boleh ternampak Prof dengan family dia. Tapi saya rasa dia tak nampak saya, nak tegur pun tak larat sebab penat dan tak sabar nak solat :p Maaflah kalau alasan solehah.

Safely arrived at Lavender around 10.30 pm. Mandi dan terus tidur.

Sekian. Penat taip sambil terbatuk-batuk. Semakin hari saya semakin sayang tunang saya. :-*

wink wink ~.^

Tuesday, December 13, 2011

Diet bakal pengantin. Wuu

Assalamualaikum semua.

Just finished handling diet therapeutic lab for undergraduate student. Maka bolehlah berasa pro sebab adik-adik diet tahun 3 memang sangat muda lagi, pastu banyak tanya soalan itu ini sampai malas nak jawab. Paling best dapat ngepau caramel puding daripada satu kumpulan tu. [HOBBY it is. :p] Modified caramel puding without egg. Serius sedap berkhasiat lagi sihat.

Sebagai hiasan entri, tataplah gambar yam ring ini. Yam ring yang sedap ini boleh didapati di Starfresh Agropark dekat Jalan Bukit Putus. Sedap. Sekarang tengah berasa banyak nafsu terhadap makanan sebab tengahari tadi lauk dekat kafe dah habis pastu rezeki yang turun cuma nasi lauk ikan goreng, kobis panjang dengan sambal belacan. [Ini lauk pilihan dietitian, sebab lauk lain banyak minyak] Malam nanti makan cereal Fitnesse dengan susu low fat Dutch Lady. The fiance cakap Fitnesse nampak tak sedap. Er beliau memang macam tu, sesuaikan dengan badan, memang Coco Crunch je yang sedap. Makin lama makin bulat. Takut jugak kalau kegemukan merebak. Minta dijauhkan, Tuhanku.

Yam Ring. Yummy.
Dekat luar tu keladi, dekat dalam ada lauk ayam. Best.

To all bride-to-be yang gemuk, kuruskanlah b adan dengan cara yang sihat. Cara yang sihat ialah makan breakfast awal (dalam pukul 8 pagi), make sure kenyang. Lepas tu tengahari makan 1 cup nasi dengan lauk dan sayur. Makan buah dua tiga biji pun takpa. [A'ah, makan tembikai dua tiga biji pon takpa - genius ni!!!]. Pastu malam makan cereal semangkuk je dengan susu 1 kotak kecil. Kalau lapar snacking lah, makan buah. Pastu kalau tak kurus jugak, cari steam roll, suruh dia gelek je. Memang sekeping lah nanti. Kalau bosan asyik makan benda sama, takyah diet lah. Bakal suami anda mencintai anda seadanya. Pastu kalau banyak alasan lain, diet tak kurus lah etc etc, saya sarankan anda masuk Biggest Loser.


Actually, I am now waiting for a Palestine student. Today I'll be her teacher. She is so so so solehah. Hehe. Dia cakap 'Assalamualaikum' pun bunyi macam bertadarus. Kejap lagi kalau dia tanya soalan statistic bukan-bukan, memang akanku ajak buat kelas tadarus je, suruh dia ajar saidamunira.

Sekian. Saya nak buat tesis tapi saya asyik sibuk. Mana tidak, memblog pun antara faktor kesibukan juga.

wink wink ~.^

Monday, December 12, 2011

Syurga

Assalamualaikum semua.

Ibu bapa telah pulang ke tanah air. Tanah Air vs Tanah Suci. Mana lagi best? Soalan sekadar mengisi ruang kosong sebab Saidamunira speechless sekarang.

Ini emak saya. Comel macam saya.
Ayah takda gambar sebab dia ambil gambar emak saja.
Emak tak ambil gambar ayah.

Rumah kembali menjadi syurga dengan kepulangan ibu bapa.

Ok. Fact is, sekarang ada banyak syurga dan telah berasa sangat tak sabar hendak berkahwin. Macam biasa, sleep over at Lavender last night, we spent a lot of time for dinner sebab saya bermain chess dekat SR bersama the fiance. Ya, saya telah tertewas. Bukankah tak baik melawan bakal suami? Sebab itu saya suruh dia menang. [:p]

Ini bekal Aunty bagi pagi tadi. Boleh buat lunch. Hihi.
Comel bukan, bakal ibu mertuaku. >.<

Tuhan, Saidamunira sangat berterima kasih atas segala nikmat-Mu.

Tetapi, ketika saya bahagia gembira, Hasnan bersedih.

Tuhanku, tempatkan kakak Hasnan di kalangan orang yang beriman. Tempatkan dia di syurga-Mu. Al-fatihah for Hasnan's late sister.

.
.
.
.
.
Amin.

Sekian.

Monday, December 5, 2011

Missing

Saya telah kehilangan sesuatu yang bernilai RMXXX, mungkin dari minggu lepas, tapi baru teringat semasa mandi sesudah Subuh pagi tadi dan sampai sekarang masih tak jumpa. I feel like crying. FEEL LIKE je. Belum crying lagi. Sangat menekan jiwa dan perasaan. Muhammad Izzat berpesan supaya lebih berhati-hati kelak.

Dan supaya kamu jangan terlalu berduka cita terhadap apa yang hilang daripada kamu dan janganlah kamu terlalu gembira apabila mendapat sesuatu nikmat.” – (Surah al-Hadid, ayat 23)

Sekian.

Sunday, December 4, 2011

Majlis berinai tipu-tipu

Saya sedang berasa tak sedap badan gara-gara makan tanpa ingatan kepada dunia. Makan banyak membawa padah.

Food record:

breakfast:
1 slice - butterscotch gardenia
1 piece - kfc (pelvic)
1 cup Milo: with Protomalt and Actigen-E [
sempena milo camp :p]
- 6 tsp Milo
- 1 tsp condensed milk

morning tea
1 pack nasi lemak [
small ok.]

lunch
4 cups rice
1 piece Spanish mackerel masak asam pedas
- kuah selaut
- 3 pieces okra
- 2 slices brinjal
1/2 cup fried beansprout

afternoon tea
sebakul rambutan

snacks between meals
kacang pistachio, tak kira pulak berapa yang konfem memang banyak.

dinner
taktau lagi, tapi agak-agak kalau dinner dengan the fiance kesayangan tu mestilah akan makan bersungguh-sungguh

Bercakap pasal menjaga makan akan menyebabkan saya semakin rasa ingin menikmati makanan. Alhamdulillah, rezeki turun dengan banyak hari ini. Malah turut dikurniakan rezeki inai berkotak-kotak dikirim oleh ibu bapa. Lantas memakai sebab tamak, nak jadi perasmi konon. Kehkehkeh.

Latihan Majlis Berinai. :p
Dipakaikan oleh Naima.
p/s: Kalau kahwin nak pakai inai macam ni je kot. Tak suka letak kat jari. Tapi setelah diriki-riki, ramai cakap nanti tak nampak meriah. Hmm.


Selepas itu, saya menjadi kurang keyakinan diri dengan kuku yang merah macam biji saga ni. Habislah. The fiance cakap, saya tak menyempat :p Dengan dakwaan tersebut, saya berasa memang excited nak tunjuk kepada beliau kejap lagi. Nasib baik Uncle dan Aunty takda hari ni, kalau tak mesti tak mampu menghulur tangan bersalam dengan yakin.

Ok. Saya dikehendaki mandi segera dan bergerak ke Seremban.

Sekian. Kerja sekolah banyak betul tak buat lagi.

wink wink ~.^

Thursday, December 1, 2011

Milo Camp

Hai hai.

Disebabkan blog ini bukan blog bergenre perkahwinan atau percintaan, maka hari ini saya buat entri Milo Camp: Play More Learn More.

I joined this as a part time worker, last two week, with Diana sebab cari duit lebih nak kahwin. Kehkehkeh. We were the nutritionist. Ok. I dietitian :p [Kecoh je]

Milo Camp diadakan di beberapa tempat pada tahun ini, fokus kepada kawasan felda. Dua minggu lepas, Milo Camp telah diadakan di Felda Raja Alias, Jempol. Disebabkan saya join Milo Camp, Uncle Hisham mendakwa saya kerugian sebab tak dapat join his family ke majlis perkahwinan pada hari tersebut. Wuwu T__T

Milo Camp Play More Learn More ini bertujuan mensuruh budak bermain dengan lebih banyak. Lepas tu, boleh minum Milo banyak-banyak. Haha. As a nutritionist, we have to explain why Milo is important. Yes yes yes, Milo is important in your life. I grew up with Milo.


Nampak macam tak berapa meriah? Tak lah. Sangat meriah sebenarnya, I snapped this earlier, sebab masa peak hour tu saya kena kerja.

Set up


The sweet part was the breakfast. We had breakfast in Boon Kwang's BMW. [Boon Kwang is our friend who fetched us to this camp] Disebabkan kami adalah nutritionist dan dietitian, kami sangat concern dengan waktu makan, sebab itu kami bawa bekal tuna dan roti.

Tetapi kami tak ada sudu.
Hoho.

Sekian. Boleh tengok iklan Milo Camp Play More Learn More kat tv. Of course takda muka saya. Ha ha.

wink wink ~.^

Wednesday, November 30, 2011

Moody

Assalamualaikum sayangs.

Good mood atau apakah? Ok, it's a mixture. I'm in a good mood for another thing, tapi bad mood in this thesis thing. Tesis. Nasib baik tesis. Bukan testis. Er tak pasti itu lawak jenaka yang boleh dipakai atau tidak.

Hihi. All in all, we're now a bit relieved. Baju resepsi idaman telah ditemui maka saya sungguh HAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY. The fiance pun sungguh happaaayyy. Happy lah. Alhamdulillah.

Pelamin anganku pula taktau lah kategori pelamin angan
atau tak. Mungkin akan jadi terlebih angan, sebab saya tak pernah mengimpikan pelamin yang sangat berciri saya, iaitu fairytale. [bluek :p] Hihi. Happy lagi. Tak elok ada pelamin angan, sebab itu ada orang buat lagu 'Pelamin Anganku Musnah'. Note the curse.

Kini berasa poyo, padahal susah hati nanti poket rabak.
Kehkehkeh.

BTW, terima kasih kepada adikku, Naima a.k.a. Joyah. :p

The fiance sekarang hidup dengan semangat, sebab sekarang dia selalu pusing-pusing kilang roti a.k.a. MIAT naik helikopter.

One morning from Green Room, Lavender Ht, Seremban.
[Gambar hiasan, I like this photo and this moment, it was a shot while waiting for the fiance to fetch me for breakfast
]

Sekian. Segala puji bagi Allah, we love You.

winksssx2juta

Monday, November 28, 2011

Isu Kursus Pra Perkahwinan

Assalamualaikum hai.

Saya telah pergi kursus pra perkahwinan bersama tunang dan didakwa melakukan perbuatan romantik oleh Syahirah Lalala. Heh. Namun, saya dan the fiance masih tak layak dapat sijil. Kahkahkah tertawakanlah aku.

Selain terkantoi datang satu kelas lambat [btw, kantoi 2 minit, still kantoi la bukan?], kami siap diperli dalam kelas. Kahkahkah lagi. Sebenarnya kami terlambat sampai sebab waktu break tu pergi wedding kawan, i.e. Ghazali. It was a super duper rush. Tapi tetap tak berbaloi sebab tak dibenarkan masuk kursus sebab sampai lambat. Maka, kami berhutang 1 kelas, iaitu perlu diqadha' pada hari Sabtu [any Sabtu], pukul 2.30 petang sampai 4.30 petang. Which is, so argh. Minggu ni ada wedding Baiduri pula.

Bercakap tentang kursus kahwin, sebab dah ada gangguan emosi dengan tempat tu, saya juga ada masalah semasa tajuk Penjagaan Kesihatan. Ceramah yang disampaikan oleh individu yang mengaku dia adalah kakitangan KKM telah berkata-kata banyak perkara yang tidak berkenan di hati saya. This is my line. MOH representative should be more responsible to the public. Berapa ramai orang pergi kursus kahwin, berapa banyak fakta yang disampaikan adalah tidak benar? Teruklah. Sangat kecewa dengan keadaan macam ni.

1. Beliau tiada usaha membanteras kegiatan merokok, di mana beliau mengeluarkan kenyataan bahawa kalau orang tak merokok, nanti dia tak dapat capai target tangkap orang merokok di tempat larangan merokok, iaitu 10 orang setahun.

2. Beliau memberi kenyataan dengan yakin: Sekarang susu lembu lagi bagus daripada susu ibu sebab dah ditambah macam-macam termasuk DHA dan sebagainya. Kalau anak minum susu Dumex, etc, anak-anak bijak jugak.

3. Beliau tidak menyokong penyusuan susu ibu secara eksklusif, di mana beliau menyatakan isteri beliau iaitu seorang jururawat mula memberikan susu formula seawal enam minggu. Anak beliau tetap sihat, katanya.

4. Beliau menyarankan pasangan ingin berkahwin melakukan ujian saringan talasemia. Kemudian mendakwa pasangan yang mempunyai genetik talasemia akan mempunyai risiko 100% mendapat anak talasemia.

5. Beliau salah fakta dan menyatakan anak beliau hiperaktif. Nak sangat anak hiperaktif ke? Nampak sangat tak faham hyperactive tu apa benda.

Sungguh what the hell, bukan? Saya menjadi sangat marah, hot dan beristighfar banyak kali sepanjang ceramah sebab saya sangat marah. Saya berniat untuk mengajukan bermacam-macam soalan terhadap beliau, namun, semasa beliau menamatkan sesi tersebut, masa dah pun terlebih 5 minit. Maka, saya menghormati waktu rehat orang lain.

Memandangkan saya seorang yang asertif, saya akan berusaha menyalurkan kritikan saya kepada saluran yang betul Ye lah, saya malas nak bising terus semalam kepada kakitangan yang terlibat, sebab aku kan tak layak dapat sijil.

Haha.

Ok sekian dulu. Kursus pra perkahwinan perlu lebih berhati-hati dalam memilih penceramah. Nanti saya akan buat aduan kepada pihak berkuasa, InsyaAllah.

wink wink ~.^

Friday, November 25, 2011

Rumble?

Dear diary.

Telah pun membentang proposal future study. Dalam mebentang-bentang, rasa macam tak berbaloi gebon hari Isnin lepas sampai sakit kepala fikir slide tak siap. Padahal masa present, dengan separuh hati pun tak sangka orang cakap cemerlang. What exactly happened to me? Adakah saya dilahirkan untuk membuat research? Macam skempos [Skema nak mampos].

Redha. Banyak kerja dilambakkan. Dalam pada itu, tesis belum pun siap. Selain itu wedding prep entah ke mana. The fiance pernah berkata, mungkin sebab I have 'shield' effect. Kerja banyak pun orang tengok saya macam takda kerja. Tuhan, bantulah Saidamunira.

And yet, I promised the fiance to go home after presentation. [Home definition: Lavender]. We got pile of things to do. Tapi saya tak balik-balik lagi. Hihi.

Tonight we'll be having Safwan's birthday celebration. Selepas membuat pertimbangan, saya rasa saya memang takyah bagi hadiah kepada bakal adik ipar tu. Dah 24 tahun dia. Semoga beliau berhenti membesar, cukuplah menjadi dewasa.

Till then. I miss my parents. Tomorrow is 26th. Can't wait!

wink wink ~.^

Wednesday, November 23, 2011

Bruxism

Sekarang patut buat kerja sekolah. Tapi saya takda mood. Maka, tanpa mood, kerja saya tak berapa elok, oleh itu, let's go searching for mood.

I came across to search about my sleep disorder. Bruxism. I had no idea whether or not I still live with it. But recently, I tend to have hypersomnia, oleh itu, saya rasa tengah mengalami sleeping disorder. Dulu Jajan pernah dengar. Tapi bila tanya Azie and Fatihah, dia cakap saya tidur dengan behave pula. [Berasa bangga, tapi tak puas hati]. Actually, bruxism is grinding of teeth, typically includes clenching jaws. Once, I told the fiance and it scares him. Habislah dia, habislah. Huahua.

Ok. That's all for today. Saya masih tak berjumpa mood nak buat kerja sekolah. Yippieyaay.

wink wink ~.^

Tuesday, November 22, 2011

x_x

Things in my mind:

1. PhD proposal slide presentation belum siap.
2. Esok kena jumpa mommy.
3. Iyeke nak buat PhD.
4. Edit paper Shikin - MCI dietary pattern - this post had been edited at 3.11 pm, DONE!!!!!
5. Rewrite discussion for intervention paper.
6. Numbering thesis method.
7. Start chapter 4 thesis.
8. Fill in and submit thesis submission notice.
9. How nerd I am.


10. Weekends again T____________T

He said that he only loves me yesterday and I love him forever. Heh. Thrill lah konon. :p

Headache. However.

Yeay. I got RM 8 credited into Hotlink account. Tetiba happy sikit. BYE. Bosan.

Wednesday, November 16, 2011

Chekclist? Not check.

Checklist.

1. Kursus kahwin - belum
2. Baju nikah - belum tempah
3. Wedding package (pelamin etc) - belum cari
4. Hantaran - satu pun belum beli
5. Memori - survey done. tapi belum finalize.
6. Goodies - agaknya takyah fikir, nanti emak dengan ayah tolong fikir :p
7.
8.
9.
10.

11. Tesis - Chapter 4-6 belum siap.

Pendek kata, buatlah checklist panjang mana pun, semua tak buat lagi. Sebab itu saya perlukan Daisypath di atas supaya dapat memberi kesedaran kepada saya. Semoga saya insaf bulan depan. [Eh kenapa bulan depan? Sebab bulan ni sibuk!]


"If you hold tight, shadows will be lost in the light. Cause sometimes fate and your dreams will collide"

Sekian.

wink wink ~.^

Tuesday, November 15, 2011

Next to you

Lagu tema hari ini ialah Next to you by Chris Brown ft JB. :D

Some might say that my life is boring. Hah. Cakaplah, cakap. Haha berciri emosi dengan tidak semena-mena.

Fact is, I am now hovering [
again, this word!] in the sky. Cinta sedang ke udara (Love is in the air).

The fiance is lovely. Saya tak mau itu ini for the wedding, and he keeps remind me not to be like that, kahwin hanya sekali [but I told him that he can marry another womEn after marrying me]. Mana satu perempuan mana satu lelaki sekarang. Bukankah lelaki sering menjadi spesis yang mengikut kata perempuan kalau bab-bab wedding prep. Hee. Sebab itu dia lovely. Sebab saya kena ikut cakap dia. Weeeee.

Told you, saya nak kahwin, tapi taknak prepare. Kalau nanti jadi gebon menjelang perkahwinan, blame it on me. [Ayyok]

Sekian. Saya sayang tunang saya secara sangat.

"We're made for one another, me and you"

wink wink ~.^

Monday, November 14, 2011

Wonderpets

Finally it's Monday, and I'm officially waiting for weekend again.

Look at him. :D Berciri Wonderpets tidak?

It was a tiring weekend. We went to friends' weddings and being wonderpets at Cessna's cousins' wedding.

Thank you my dear for my clothes being washed. Semakin hari semakin berbakat menjadi bakal suami yang baik. Hihi.

Sekian.

wink wink ~.^

Thursday, November 10, 2011

Intelligent Quotient

"Intelligence is the aggregate or global capacity of the individual to act purposefully, to think rationally and to deal effectively with his/her environment" (Weschler, 1939)

Looks like I will be having BIG holeS on my pocket after this. Mommy asked me not to think about the wedding, and of course I will not obey to that. Ha. Bukan berniat derhaka ke apa, habis tu siapa nak tolong fikir kalau saya tak fikir? Takkan saya sibuk nak fikir tesis, presentation and proposal saja, bukankah loser kalau camtu. Er, tapi loser berciri budak pintar lah. Kan?

The fiance sungguh seronok ye hovering in the sky now. I can feel that he was so happy since doing extra on-job training. Tetapi masalah sekarang, terus-menerus macam kami dah tak berapa ada masa terluang. Else, we need to memonteng several weddings, but I know, itu tak berapa bijak. So, my life urges me to be intelligent, act purposefully, think rationally and deal effectively with my environment.

I'm waiting for weekend. Like always. Siapa tak sabar nak tunggu hari Isnin, memang berciri maju dan cemerlang.

Sekian.

wink wink ~.^

Sunday, November 6, 2011

Remembering a quote

"Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people"

Be great.
.
.
.

Er kalau cakap tentang persediaan
perkahwinan, terus rasa malas. Bukan malas nak kahwin. Tapi malas nak prepare.

Kalau kahwin terus haritu, takyah fikir banyak lagi dah.

Entah bila nak prepare secara serius.

Raya is good, inde
ed. Although we miss our parents and the little brother, we have relatives that made us happy. Thank you. Going to sleep, good night world.

wink wink ~.^

Saturday, November 5, 2011

A day before 10 Zulhijjah

Assalamualaikum.

Dear diary.

Today I woke up early, terus mandi sebelum solat Subuh at Lavender. Before 7am, I text Aunty [
the fiance's mother] whether or not they stick to the first plan, i.e. to go out for breakfast at 7am.

Aunty replied me with a lovely SMS. Yang mana saya mendakwa bukan semua orang mendapat SMS begitu daripada bakal mertua. She informed that Uncle wants to delay the plan to look for raw materials for rendang.

I told her that I tried zillion times to wake the fiance up. Tetapi cubaan gagal. So, I decided not to join the breakfast if the fiance is still sleeping. Heh. Tetapi, setelah the fiance bangun, Uncle straightly called me, informing that his son will be joining them for breakfast. Sebagai bakal menantu (solehah), maka saya pun ikutlah, sebab dah takda alasan.

We went to a Hailam Shop or Chinese Coffee Shop at Parit, Kuala Pilah. Rezeki mahal agaknya sebab tak solat dhuha, breakfast dah habis pun. So, we just ordered steamed bun and toast. And 3/4 boiled egg. And I drink iced Milo, di mana Uncle and Aunty laughed at me, sebab mereka cakap, kalau pergi kedai hailam kena minum kopi sebab kopi dia sedap. Ok. I'm a beginner.

Then, Uncle brought us to their new house in Kuala Pilah. Still under construction. Walaupun rumah tersebut senget benget, but still, it is nice.

Dekat rumah Beting, main posing-posing sebab taktau nak buat apa.
Sebenarnya nak main baling selipar, tapi takut menjejaskan reputasi bakal menantu yang sopan.
Uncle and Aunty tengah jadi mandur pada waktu kejadian.

It's a long story there. Taktau nak cerita. We were there until 3pm and after that went to a relative place. Aunty prayed first, and after she prayed, comes the sweet part. Aunty menyuruh anaknya solat berjemaah dengan bakal menantunya. Awwww >.< Pada masa tersebut, Uncle sedang mandi. Sebab itu kami solat berdua saja. Ecece. Suka kan suka kan? Sukan. Eh Tetiba. Lepas tu, kejadian ajaib, saya menyaksikan Aunty pakaikan the fiance bedak kat muka, di mana saya rasakan itu aksi melampau seorang lelaki yang bakal berkahwin dalam tempoh lima bulan, bukannya seorang bayi lima bulan. Atau lima tahun. Atau lima belas tahun. Tapi 25 tahun iaitu suku abad.

Ok lepas tu macam malas nak buat cerita lebih mendalam sebab dah malam, esok pun raya. Saya sampai ke rumah pukul 8.15 pm. Kemudian rindu terhadap ibu bapa. T_T

The fact is, kehidupan tanpa ibu bapa tidak seronok. Apatah lagi ketika beraya. Tetapi, saya rasa Tuhan sayangkan saya, sebab itu saya dapat menumpang kasih sayang ibu bapa the fiance hari ini. Weeeeee.

Salam Aidiladha semua.

Salam Aidiladha juga kepada Emak dan Ayah, entah bila masa Emak dan Ayah bermain internet. Takpa, esok saya SMS je.

Salam Aidiladha kepada Muhammad Izzat yang disayangi.

Sekian.

wink wink ~.^

Thursday, November 3, 2011

Demotivated Thursday

Sambungan.

Question is, am I tough enough to continue my PhD. D
engan status berkahwin. Sound weird pula. Err btw, I think it might be possible that I'll be a superwoman. Besides, Uncle and aunty asked me to manage a thing or two in their new business.

Answer is, I am a tough girl [read in sarcasm intonation,
please]. Ambitious pula lagi. Comel apatah lagi. Huh.

This morning I got my intervention paper reviewed
by my mentor in Singapore. The Prof. definitely a nice (old) man. When it comes to the paper, still nice but.. Em. Too much to work on. So, I became lazy to face it, instead I facebook. Eh eh.

Terus, demotivated dan merindu the fiance [too lov
ely reason]. Uncle and Aunty did ask me, can I manage my marriage and school works and works and his son later? - Malas fikir.

Sekian.

Oh btw, I am too happy to have Muhammad Izzat b
ecause he can make me delicious burger. Tak sabar tak sabar tak sabar nak makannnnn.

Tetiba.

wink wink ~.^

Wednesday, November 2, 2011

Of Life

Hari ni malas nak bagi salam.

I watched Buletin Utama last night, and heard something about 'budaya ilmu'. Oleh itu, wajarlah saya berasa poyo, di mana saya adalah seorang gadis [bukan wanita] yang pernah menanam cita-cita membudayakan menuntut ilmu. Serious please, saya tak buat jenaka ni.

Last few years, saya telah terjebak dalam menyambung pelajaran. Sebagai akibat, sampai sekarang tak habis lagi study. Sebab utama terjebak ialah dorongan ibu bapa, sebab sekunder ialah Mommy [aka my SV] sangat baik hati comel penyayang, tak boleh lari dengan pujukan beliau.

End up, I am now in 5th semester. Currently striving [define 'striving' please :p] to finish my writing. It's like in heaven when you are not attach to something. For 2.5 years, I've been so jovial, tak hindar kiri kanan, fikir pasal kerjaya tapi sangat suka alam sekitar pelajar yang masih boleh buat macam-macam perkara freeeeeeeeeely.

As graduated research assistant, saya dapat elaun bulanan. Yuran pun takyah fikir sebab ministry bayarkan. Ibu bapa kata, itu adalah rahmat dan rezeki, buat master pun FOC. Tetapi sekarang..

Saya asyik fikir pasal duit dan masa. Ini semua sebab nak kahwin. Lepas tu bakal mertua cakap, tak semestinya orang yang berkelulusan tinggi lebih berjaya daripada orang lain. Question is, am I tough enough to continue my PhD after this? Geran dan projek tengah tunggu saya. Kalau saya cakap cancel kat mommy, mesti mommy takkan penggal kepala saya, tapi apakah perasaan beliau?

Hem. Semua ini dunia semata-mata. Patutlah hari minggu yang lalu Muhammad Izzat cakap nak tanam saya dekat tanah perkuburan Islam dekat area Forest Height tu. Hish. Nanti kita tengok, siapa tanam siapa dulu. Ok.

Muhammad Izzat, can't wait for Thursday!!!

($_$) <--- mata duitan vs (x_x) pengsan

Sekian, assalamualaikum.

wink wink ~.^

Monday, October 31, 2011

OnTrack

Assalamualaikum semua.

I have things wandering in my brain, lucky thing is, the brain cannot explode.

Anyways,

1. Yesterday I spent the whole day with the fiance, and his family for half of the day. The whole day, except our sleeping time, of course.

2. Presenting our lunch today at Medan Selera Bandar Baru Salak Tinggi. [p/s: sila teka mana satu pinggan saya, mana satu pinggan the fiance]

3. I have ambition and dreams. Oleh sebab saya tak pandai berkata-kata, anda semua boleh sambung jawab teka-teki pinggan di bawah:-

gambarajah a

gambarajah b

Jawapan: Gambarajah b bukan pinggan saya. Semua janji-janji palsu the monster kata nak diet.


Can I conclude that menulis tesis is not my passion? Saidamunira, please get back to the track. Get rid of this educational distract [ceh :p] before the dream wedding.

Sekian.

wink wink ~.^

Friday, October 28, 2011

Day 2

Hai hai hai.

Di dalam badan saya ada bermacam-macam perasaan. Em. Tetapi yang saya tak berapa puas hati tu sebab perasaan yang lebih banyak ialah sedih. Ini gara-gara merindui ibu bapa agaknya. Rumahku syurgaku masih syurgaku. Tapi syurga ini menjadi suram. Betapa signifikan kalau ibu bapa tiada di rumah.

Bukan rindu terhadap ibu bapa saja, malah kepada the fiance juga. Sejak beliau bermain-main dengan helikopter pada hari Khamis dan Jumaat, beliau semakin berciri. Berciri apa heh. Tak dapat fikir. Not to complaint. I know, he loves his job. And I should know, he loves me. Sebab itu saya terpaksa berperasaan sedih. Kalau marah-marah, nanti terpaksa jadi Angry Bird dan menembak PIGgie pula. Saya cuba membuat jenaka. Tak capai treshold. Tak berapa lucu lah.

Eh secara tiba-tiba saya berasa nak membuat aduan di sini. Muhammad Izzat yang super duper busy itu sangat busy sehinggakan beliau hanya menghantar sms berbunyi "L U" saja. Hish. LU boleh jadi Lepat Ubi.

Saya rasa itu saja aduan buat masa ini. Terasa nak menjalani kehidupan di Lavender dan pergi makan-makan makanan yang lazat. Duduk dekat rumah rasa lost. Apakah punya loser lost dalam rumah sendiri.

Sekian.

Thursday, October 27, 2011

Concise?

Assalamualaikum.

Emak dan ayah mungkin dah sampai ke tanah suci.

Saidamunira masih tak mandi. 11.08 pm.

Muhammad Izzat tidak dapat dikesan.

Er dan lagi. I am annoyed with something in this house.

That's all.

Tuesday, October 25, 2011

A Birthday

Assalamualaikum. Betapa sopan saidamunira memberi salam kepada anda. Tolong jawab ye. Please.

Semalam hari jadi rakan sebilik saya dekat Plaza RAH. Nama beliau Sharifah Azizah. Beliau mendapat sebiji kek hari jadi secara mengejut pada malam tadi, lepas tu terus beliau menangis terharu. Uwaa. Saidamunira pula berasa terharu melihat beliau terharu. Ini semua kerja Fatihah Fadil yang baru pulang dari bermastautin di Borneo selama empat bulan. Good job, syabas FF. Eh eh. Tambahan lagi, kami semua mendapat hadiah daripada FF. So sweet of her for the pearl bracelet. Saya sangat suka. Tak sangka. Saya rupa-rupanya sungguh sukakan mutiara. Saya juga suka diamond. [In case someone is looking for my next birthday present. :p]

Gambarajah menunjukkan kek hari lahir Azie. :D
Rajin pulak budak kedai kek tersebut menanam daun di atas kek.
Ingin mendapatkan kek seperti ini? Pergilah ke SR belakang Hospital Tawakal itu.

Baiklah baiklah. Itu cerita rakan sebilik di Plaza RAH. Kesinambungan daripada topik tersebut, saya berasa sungguh rindu akan bilik saya di rumah. Selain itu, saya lapar. Maka, saya terus merindui bakal rakan sebilik yang kuat makan itu. Saya sikit pun tak kuat makan [?].

Sekian. Semoga Siti Aisyah Zakaria, Nurul Diana Aminuddin serta Sharifah Azizah T. Ngah menyambut hari kelahiran dengan penuh rasa syukur. Walau pun kita dah tak ada pembuat kek profesional, di mana kek hari jadi sering mendapat tajaan daripada beliau, kita perlu bersyukur sebab masih dipanjangkan umur.

p/s: Kepada pembuat kek tersebut, tolonglah buat kek bila anda balik Malaysia kelak. Hee. Sekian saja ucapan saya. We miss you, but miss your cakes more [Yeyyy Udeq senyum hihi :p]

wink wink ~.^

Sunday, October 23, 2011

Sunday Morning

Hai.

Sunday. I've been watching 500 days of summer. The movie was all so bitchy cute.

Friday. I dated Azreen. We declared Friday as 'Girls' Day Out'. The fiance is strictly prohibited since he is obviously a 'he'.

Say hi to my dear weekend housemate, Azreen. :D

You can see how wide the smile is.
It was totally yummy!

Let's Froyo everyone! [especially Diana, eh tapi bila saidamunira mendapat gaji kelak lah.] Froyo stands for Frozen Yoghurt. Dekat J-Co pun ada, tapi Tutti Fruti lebih specialize, maybe.

Saturday. I had fun with friends at ZFI wedding. Pipi saya menjadi lenguh akibat ketawa. Then I went home and watch NS and T-team match. NS won! The fiance menonton di stadium bersama Zulid. And the fiance got scratch at his car, at the stadium. Anda pasti taktau betapa hati dan perasaan beliau berkecai bagai cermin jatuh atas lantai marmar. Although our state is qualified for final match, it was so heart broken for him. Tolonglah simpati, tolong.

500 days of Summer. I love Malaysia. Panas dan lembap sepanjang tahun. No such things like summer. :D

wink wink ~.^

Thursday, October 20, 2011

Merlin Season 4 Review

Assalamualaikum semua.

Waalaikumussalam. [?]

In a land of myth..

I hereby declare Merlin season 4 as ... apa nak cakap. Super power. So helpless bila menonton Merlin. Sekarang baru dapat sampai episod 3, tapi uwaa waa waa serius sangat menyentuh hati dan perasaan.

Sediakan tisu kalau menonton. Eh. Macam syok sendiri pula. Adakah anda melayan Merlin? Jika tidak, you better watch. Hihu. To all Merlin fans, setakat tiga episod, bersiap sedia menyaksikan kematian dua orang watak.

So lame bukan kalau saidamunira ceritakan semua kepada anda. Oleh itu, baiklah kalau anda tonton sendiri. Ok.

* * *

Baiklah baiklah. Muhammad Izzat hari ini bangun lewat. Padahal dia ada on job training dekat MHS. Itulah, hari tu excited nak mencabuli helikopter Malaysia. Heheh. Semoga menjadi pengajaran kepada anda, kalau nak kerja, malam-malam takyah lah jog sampai 10 rounds. Kan dah terpengsan.

Entri habis secara mengejut. Bye.

wink wink ~.^

Sunday, October 16, 2011

SayangiAdikmu

Assalamualaikum.

It's just that I have this weird feeling in my body today: I miss my little brother. Sobs.

Photos taken on 1st Syawal, using camera yang beresolusi rendah. Rendah gila pulak tu. Seriously cannot help.

Oh alamak terupdate guna Google Chrome. Adik-adikku, kalaulah kakak engkau ini kaya raya, akan kubawa engkau semua ke Sunway Lagoon. Ok. Itu je impian orang yang tak banyak duit ni. :p

Ok. Sekian.

wink wink ~.^

Saturday, October 15, 2011

The Syndrome

Assalamualaikum.

Sindrom bakal pengantin belum datang, instead sindrom lepas k
ahwin. Apakah ini cubaan membuat lawak jenaka? Tak jenaka langsung lah pfuit pfuit.

Rancangan bersenam bersama-sama telah meningkatkan nafsu untuk balik sejak Isnin, bukankah melampau? We jogged yesterday dan pagi ini pun jog lagi. Five rounds per session. Saya tengah berlagak ni. Tolonglah faham. Kehkehkeh.

The fiance call it *Kompel. Pagi tadi tak ramai orang. *Poc-poc pun tak ada.

Selepas bersenam, the fiance yang sangat comel secara serius itu menyediakan sarapan untuk saya. How sweet he is. Malam tadi pun he served me dinner, dia masakkan lamb burger untuk saya, tapi seribu kali sayang saya tak snap gambar akibat lapar. Hee. Terus makan dan menikmati kesedapan lamb burger dan kasih sayang bakal suami. Turut serta untuk dinner ialah nasi lauk ikan jenahak masak lemak cili padi, Uncle masakkan. :D


Oh tentang sarapan tadi. Sambung balik. Muhammad Izzat pandai pecahkan telur, main ketuk-ketuk kat sudut je lepas tu sebelah tangan masukkan dalam pan. B
etapa Saidamunira jakun. Haku pecahkan telur, acapkali pecah yolk dia. T_T loser bukan.

See see, Muhammad Izzat pandai pecahkan telur. Weee!!


White bread with scrambled egg. Sangat sedap, rasa nak jual. Hehe.
Itu semua the fiance yang buat, saya cuma tolong sapu mayonis dekat roti je. Lain-lain dia tak bagi tolong yipppiiiee :p Suka.

Terima kasih kepada Astro sebab mewujudkan channel AFC, serius terharu. Saluran kegemaran the fiance. Hee. I declare AFC sebagai salah satu sumber kebahagiaan.

Lepas melayari youtube dan sebagainya melihat wedding montage, Saidamunira merungut lapar. The fiance yang nak pergi kenduri takmau makan tengahari, lalu beliau hidangkan saya cheese sausage roll. Thank you Muhammad Izzat. You are superb!! :D

My lunch with love. :')

I am now at my home sweet home. Kejap lagi nak ikut emak dan ayah pergi rumah Wanib. Happy sangat sebab Ayah dah jual trooper buruk dekat porch tu hihihi. :p Emak masak sedap. Nak pergi makan nasi. Taktau apakah ini tea time. Tapi nak makan nasi juga. Hee.

I love my family. Alhamdulillah. I like this syndrome, iaitu post-marriage syndrome, tak main dah det sana-sini, semua home-based. :p Weks.

*Kompel = Kompleks Belia dan Sukan
*Poc-poc = Pocho-pocho

wink wink ~.^

Monday, October 10, 2011

SweetOctober

Assalamualaikum.

Diari semalam. Alangkah bagus kehidupan yang banyak kerja sekolah boleh pulak sempat update blog. Kalau mommy tanya kenapa ethic PhD tak siap, kita buat-buat blur lah. Eh tapi saya memang blur pun. Ini semua kerana hati saya sangat banyak mahukan menulis tesis. Tetapi what to do.

Eh bukankah tadi bercakap pasal diari semalam. Kami pergi majlis resepsi Amir dan Herni. Alhamdulillah. Lepas satu satu jodoh smk
Ap berjaya. Memang saya rasa smkAp itu blessed. Kehkeh. Maka bertuahlah saya juga kerana berjumpa bakal suami masa form 1. Serius terasa comel sangat blergghh.

Alamak. Bukan nak cerita pasal wedding. Cerita semalam lepas wedding pergi makan Yellow Cab Pizza dekat Jln. Raja Abdullah Kg Baru dengan teman-teman. Caja, Zulid, Gunjai, Alang, Paan dan juga Si-bulat-yang-rajin-jog-sekarang tu. [
Tak lama lagi boleh tukar bentuk dari bulat jadi segi tiga, handsome you :p] Memalukan sebab orang yang duduk dekat Plaza RAH yang sejalan dengan Yellow Cab Pizza tak pernah pergi. Berasa loser sekejap. Em, overall, the pizza was very ggggoooood tetapi kedai dia tak best dan bergaya old-skool to the mega lah kalau meja pun berkarat. Alang cakap, tak pasal kerak meja boleh dianggap sebagai topping.

Ok. Lepas makan Zulid menganjurkan tour Honda-The Power of Dreams at LEKAS Highway. I am used to speed ok, maka sangat bersyukur sebab selamat sampai ke Taman Panchor Jaya dengan masih bernyawa. Terima kasih Tuhanku. Sempat lagi solat Asar. Kehidupan lebih bermakna sebab dapat solat Asar dan Maghrib berjemaah bersama Alang, Zulid dan tunang saya yang bulat itu. Syukur, eksperimen smkAp berjaya, dahlah dapat bertemu jodoh :p Kehkeh.

Then, at night had dinner with my fiance and his parents. Makan sampai kain ketat yo. :p Expected, no? Sebenarnya ingat nak jog malam-malam dengan the fiance dan auntie. Tapi apakan daya, rezeki makan malam telah turun awal. So takyahlah jog.

Pagi ini the fiance tak ada kelas. Lantas mengajak saidamunira jog bersama mama beliau. Tetapi saya telah berniat dari malam semalam nak jadi pelajar berwawasan hari ini sebab kerja sekolah banyak. Maka..

SAYAsangatTAKsabarTUNGGUhariJUMAATsebabSAYAmahuBERSENAMdenganINSANyang

Dikasihi walaupun bulat.

Muhammad Izzat Hishamuddin
with Tafetta.


wink wink wink ~.^

Saturday, October 8, 2011

Sleepy day

Assalamualaikum.


It's better not to talk when you don't have anything in your mind. Er. Tapi, it's better you make an entry when you have lots of lots of lots of thingsSsS in your mind. Tahukah yang saya sedang mendewasakan otak. I make my cute brain suffer today, iaitu dengan berfikir kerja sekolah banyak pastu buat kerja sekolah sikit. Aaa. Aaa. Aaa.

Ini semua akibat saya tak ingat lima perkara sebelum datang lima perkara. Masa sempit dah datang. Tapi sebab saya hidup, oleh itu saya akan ingat masa hidup sebelum mati.

Adakah benar saya akan menjadi orang yang berguna kepada masyarakat, bangsa dan agama? Heh. Itu yang saya keliru. I am broke. Berasa loser sekarang menjadi student. Mata duit $_$. Saya nak duit $_$. I have things queuing in the list to buy and pay.

I feel like sleeping, I live my life today with this feeling. Buat kerja sekolah sikit pastu rasa nak pengsan. At last malam tak sentuh kerja sekolah sebab sibuk menjahit. Jadilah wanita yang tahu menjahit, kalau seluar tunang atau suami koyak, nescaya anda akan menjahit dengan penuh kasih sayang, walaupun tertekan kerja sekolah banyak. Kalau tahu menjahit boleh berbakti kepada suami. Berbakti kepada suami dapat pahala. Tapi saya bukan berbakti kepada suami. Ok. Not yet.

Beginilah hidup sebagai student yang bosan. Saya keliru. Kenapa setiap kali saya berasa bosan ramai sangat yang cakap saya bertuah. Adakah saidamunira tak bersyukur?

Please don't be.

Allah knows best.

Sekian.

Friday, October 7, 2011

PappaRich

Assalamualaikum people all around the world. :p

I dated Cessna [eh eh dah lama tak panggil Cessna lah bukan] yesterday. Menonton Johnny English Reborn and date at McD. My fiance has a new addiction now.

I snapped eight (LAPAN) times. Satu pun dia tak pandang.
Fine baby fine. You have new girlfriend, I am not your girlfriend anymore T_T cuma tunangmu. [wuwuwu]

Today, I spent time with Azreen. I dated her at Pappa Rich S2. The fiance tidak turut serta kerana beliau disyaki telah terpengsan. Like always.

Taufu fa terbaik Azreen. Itu tangan Azreen. Say hi to her fingers! :D

Ipoh Koay Teow Soup with Steamed Chicken.
So healthy and boleh tahan sedap. :D

I am sleepy, tapi nak tengok tv. Sekian dulu pantun saya.

wink wink ~.^

Tuesday, October 4, 2011

MunirFlewAway

Assalamualaikum people.

Bangteh iaitu adik saya telah meninggalkan Malaysia, ke negera Firaun. Sobs. Er, eloklah tu, beliau suka menonton Discovery Channel atau NGEO, nanti beliau boleh buat discovery mummies. Ha. Apa gua cakap ni beb. Hari ni saya tingtong sebab apa entah. Stress fikir kerja sekolah. Fikir saja. Memanglah stress selagi tak buat. Hihu.

Bakal abang ipar pun ada. ><

Semoga Muhammad Abdul Munir berjaya dengan cemerlang di sana. Pejam, celik, membuta, bangun tidur, tengok-tengok adik saidamunira dah besar pun. Dulu dia kuat nangis. Mentang-mentang masa bayi dia comel.

Ok bye. Mood regulation is not normal.

wink wink ~.^

Friday, September 30, 2011

T.G.I.F.

Assalamualaikum. Hello hai.

TGIF. TGIF. Hari Jumaat sering membawa kebahagiaan. Weeehu.
Lokasi: Kompleks Belia dan Sukan Paroi, Seremban.

Healthy lifestyle spirit, rakyat Malaysia perlu contohi saya. Heh 8-)

We jogged together, five (5) rounds i.e. 2 km, tak adalah penat mana, saya rasa kalau sepuluh (10) rounds pun saya mampu. Gila tak berlagak. Tak adalah, kalau nak tahu dari mana semangat diperoleh, cubalah lakukan aktiviti fizikal bersama kekasih hati. You will gain magic. Aktiviti fizikal boleh jadi sumber kebahagiaan rumah tangga. :p

Ini tunang saya, lepas jog, beliau bermain bola sekejap.

Lepas bermain bola, beliau melakukan senaman otot perut, maklumlah, boroi.
Bajet artis pula tak bagi ambil gambar.

Ini Si Comot, berasa tenang mendapat nikmat minum air.
Terima kasih Allah.

Kemudian, selepas mandi-manda dan solat Maghrib, saya makan malam di rumah the fiance. Remaja sekarang yang tak berapa ada duit bolehlah contohi kami juga, sebab kalau det dekat rumah menjimatkan kos secara banyak. Hihi.

Muhammad Izzat prepared fried rice and cheese sausage for me.

And this coffee too.

Auntie served cute cupcakes as dessert for our dinner date.

Thank you Muhammad Izzat, I will always love you.

wink wink ~.^

idatazira.blogspot.com


I made this widget at MyFlashFetish.com.