The Sweet 17

Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 11, 2009

tajuk kurang senang: sembelit

assalamualaikum.

dietitian mahu bebel kejap. harap anda bersabar.

tajuk hari ini adalah sembelit. sembelit boleh jadi sebab tak cukup serat, air dan kurang aktiviti fizikal.

keperluan serat bagi dewasa adalah sekurang-kurangnya sebanyak 25 gram sehari. keperluan ini boleh dicapai dengan makan sayur, buah dan bijirin. berapa banyak, pergi google piramid makanan dan belajar menghayati piramid tersebut, okeh? tak boleh bebel panjang, nanti kamu pengsan ha cemana?

eh tambahan. sembelit juga boleh jadi sebab delaying the urge to defecate [i.e. menahan, alah macam kamu tak pernah buat lah, buat-buat innocent tu]. so kalau sakit perut jangan tahan-tahan ok, pergi toilet cepat-cepat. kalau berlari lagi bagus, elakkan sembelit.

kalau rasa-rasa macam sembelit, banyakkan minum air, makan makanan berserat serta lakukan aktiviti fizikal, bagi usus kamu tidak jammed disebabkan compaction oleh bahan tersebut.

dah. memang sah lah boring kalau membebel. siapa entah yang sembelit ni sampai kena buat entri berciri kesihatan di sini. hoooo.

that's all folks. good night world.

wink wink ~.^

5 comments:

drexar said...

berlari ke tandas untuk buang air besar.. hmm takut lain pulak jadinya.. tercicir kang :D

miSs pickYeater said...

1st tgk tajuk n3 ni aku pk ko mengalami masalah itu..rupanya sekadar ilmu tuk dkongsi bersama..bagus2,,terus mengilmiahkan blog~~

mikichann said...

1. nsb baek "that's all folks".. bukan old folks... ahaks..

2. org ckp sembelit juga boleh mnyebabkan saket kepala.. ekoran bahan toksik yg xmmpu utk dikeluarkan dari badan...

idatazira said...

amal:
heeheeee kalau lari kan cpt sket ;p

huda:
cm poyo je stiap kali nk mnjadi ilmiah ni.hehe

miki:
heeeee.
mungkin benar tu, tp pegi siasat eh.
toksik apa yg telibat tu.
p/s: sape sembelit ni ha?
;p

armouris said...

info tentang kekurangan air kat sini - Kurang Air Rosakkan Organ

idatazira.blogspot.com


I made this widget at MyFlashFetish.com.