The Sweet 17

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 28, 2009

46 kg. tapi tadi timbang 45.5 kg.

hey ladies. and bukan ladies juga, hey.

well, since I'm a dietetic bachelor holder, sekali sekala perlu memblog tentang diet. it is my world lah.

as some of my darlings knew, my weight was increasing soO badly that I had put on weight 2.5 kg in about 3 months. ok. sangat membencikan. ini serius. it was 46 kg last week. and it was soOoO badak air. macam Gloria. ada tengok Madagascar? ha. bergoncang-goncang lemak ni macam Gloria dancing tersebut. ugh.

sejak tahun 1 masuk UKM dulu, berat badan saidamunira never exceed 45 kg okeh. take note. ini adalah statement perasan kurus. tapi sekarang apakan daya. mahu perasan kurus pun tak mampu lagi. sangat perasan badan yang dahulunya macam comel akibat berat badan terkawal sudah transform jadi macam comel bulat-bulat. bulat tersebut sama macam gendut. gendut tu sama macam badak air. ok. ini emosi. [dietitian ini dalam kesedihan. sob sob].

emm. walaupun dalam kesedihan, petang tadi beliau makan waffle with peanut butter and chocolate. ok. no babbling here. waffle is so tak boleh lari. dia sedap sangat. slrrrrr.

actually,
it was true that, sebab-sebab disaster gemuk ini adalah:
1. saya tidak bersarapan pada awal pagi setiap hari. mostly tidak bersarapan. maka, sememangnya berhasil hambik kamu BMR tergolek-golek turun. dari ~1100 kcal it reduced to 1040 kcal.
2. aktiviti fizikal saya semakin berkurangan jika dibandingkan dengan waktu undergrad dulu.
3. saya makan banyak makanan berlemak. sebab lemak sedap. macam cannot resist. :( fastfood memang lazat lah bukan.
4. encik Cessna suruh jogging selalu tapi saya ingkar.

em. rasa macam tidak menarik membagitahu umum bahawa dietitian ini dalam kesedihan akibat berat bertambah akibat gaya hidup yang tak sihat. eh macam banyak sangat akibat. em, tapi BMI saya masih normal ok. 19.9 kg/m2. so, this is just a precaution.

I KNOW THAT MY WEIGHT IS NORMAL. BUT I AM TAKING PRECAUTION STEPS.

semua pun kena explain. ok semua sudah faham, maka boleh concern dengan berat badan kamu sendiri juga. health is a wealth too.

make use of your healthy body and take good care of your health. di samping menyayangi kekasih, sayangilah badan anda sebab kalau badan tak sihat atau sakit nanti kekasih pun sedih. kalau gemuk nanti kekasih pun kuat membebel. kalau kekasih gemuk, kita bebel dekat dia sampai dia jadi kurus. kalau kekasih memang gemuk, suruh dia masuk Biggest Loser. kalau saya jadi kekasih, saya nak saya jadi kekasih yang sihat untuk kekasih saya. eh. ok. boleh kata sekian sekarang.

sekian.

wink wink ~.^

5 comments:

K.A.T.H.Y said...

Baru aritu jumpe ko, takde pun lemak bergoncang?
Pipi ko pun bertulang.. hehe

Tell u what, sejak aku form 1 smpai form 23 ni..
eh.. smpi skrg la..
berat aku around 50.0 je..
(Je laa??)

Kalau turun pun jejak 49.5 time bulan puasa..
n Kalau naik pun masa time raya 52.0.
Bulan dan hari biasa menten jek 50.
Dah tak reti lagik aku nk turun kan cemana..hehehe!!
Kene pegi sedut lemak kot?

p/s : Da, bg sikit diet pemakanan utk org berjerawat..ehehehe!!!

mikichann said...

hoho.. tbayang gloria a.k.a badak.. tp awk bkn kategori gloria.. br folder kn.. opss...

asal kena wat ayt bebunga cam kekasih tu eh.. keke...tacing ar rorex dgr.. ohoq

nurulhuda said...

not keen to comment on wt & so & so..haha lgpun BMI ko tu belas2 je pun.. :P

just nak comment, smlm aku pun makan waffle peanut butter + choc kat selayang mall.. gabungan yg sedap kan?? hihihi :)

idatazira said...

kathy cat:
uih anda mana tahulah lemak ini kat perut aku, aku je tau.
wuwuwu

ooo quite beratlah anda ;p
takpe takpe.
tulang anda berat kot.
hoho [amik ati ni]

em, mungkin anda kena bersenam lebih ni Kat.
[hoho suruh org pandai betol].
diet utk jerawat ialah kurangkan mkn mknn berminyak, berlemak, dan banyakkan minum air masak.

miki:
em, folder ni kira Gloria la ni.
membencikan sungguh dan juga mensedihkan. :(
emm kekasih adalah sumber inspirasi.
kekekeke geli la tu ;p

udeq:
haihh saya takmau BMI exceed 20.
ini sewius, berat ah rase.
takbes nak jalan2, beraaaaaattt.

uih, waffle peanut & choc mmg sgt drooooooling woo.
lagi pun mouthfeel dia mmg syok :D
gemokkkla mkn waffle slalu

fee_da_fid said...

sian kt ko niat nk mkn waffle hsl pembelian ak xkesampaian aritu. kalau x mungkin lg sedap wooo...

idatazira.blogspot.com


I made this widget at MyFlashFetish.com.